Cilt: 7 Sayı: 1, 1.07.2024

Yıl: 2024

Din ve Felsefe Araştırmaları, din kavramı ve olgusu üzerine üretilen felsefî, teolojik ve bilimsel çalışmaları sunmayı amaçlamaktadır.

Din ve Felsefe Araştırmaları, din olgusu üzerine felsefi bir iddia içeren özgün telif, kültürel ve ilmî toplantı faaliyetleri, söyleşi, kitap eleştirisi, vefayat vb. yazıları değerlendirmeye alır.

1. Sayfa boyutu A4 ölçülerinde olmalıdır.

2. Kenar boşlukları üst ve alt boşluklar 2cm; sağ ve sol boşluklar 3 cm olarak ayarlanmalıdır.

3. Makale başlığı Gotham Narrow Book yazı tipinde 14 punto büyüklüğünde, ortaya hizalanmış olmalıdır. Boşluklar üstten 60 nk; alttan 10 nk olmalıdır. Makale başlığının tüm harfleri büyük olmalıdır. Satır aralığı 1.15 olmalıdır.

4. Yazar ismi makale başlığından sonra, Gotham Narrow Book yazı tipinde, 12 punto büyüklüğünde, sağa hizalanmış olmalıdır. Boşluklar üstten 0 nk, alttan 10 nk olmalıdır. Satır aralığı 1.15 olmalıdır.

5. Yazarın ünvanı ve iletişim bilgileri ile alakalı açıklamalar metine editörler tarafından sonradan ekleneceklerdir; bu sebeple yazarın metin içinde belirtmesine gerek yoktur.

6. Öz başlığı, Abstract başlığı, Kaynakça başlığı, makale başlığının İngilizcesi ve metnin tüm ana başlıkları Gotham Narrow Book yazı tipinde, 13 punto büyüklüğünde, kalın, sola hizalanmış ve soldan 1,25 cm girintiye ayarlanmış olmalıdır. Üstten boşluk 0 nk, alttan boşluk 0 nk olmalıdır. Makale Başlığının İngilizcesinde bağlaçlar haricindeki tüm kelimelerin ilk harfi büyük; diğer başlıklarda ise tüm kelimeler büyük harfle yazılmış olmalıdır. Satır aralığı 1.15 olmalıdır.

7. Alt başlıklar Gotham Narrow Book yazı tipinde, 13 punto büyüklüğünde, kalın, sola hizalanmış ve soldan 1,25 cm girintiye ayarlanmış olmalıdır. Üstten boşluk 0 nk, alttan boşluk 0 nk olmalıdır. Alt başlıkların tümünde bağlaçlar haricindeki kelimelerin ilk harf büyük olmalıdır. Satır aralığı 1.15 olmalıdır.

8. Ana başlıklar –Öz başlığı, Abstract başlığı, Kaynakça başlığı; eğer var ise Giriş, Sonuç veya Değerlendirme başlıkları haricinde- 1’den başlayarak numaralandırılmalı; alt başlıklar da 1.1, 2.1.1. vb. Şekilde numaralandırılmalıdır. Satır aralığı 1.15 olmalıdır.

9. Gövde metin Gotham Narrow Book yazı tipinde, 12 punto büyüklüğünde, her iki yana hizalanmış, paragraf başları soldan 1.25 cm girintide, 1.15 satır aralığında olmalıdır. Boşluklar, paragraf üstünde 0 nk, paragraf sonunda 10 nk olmalıdır.

10. Metin içi alıntılar tırnak işareti kullanılmadan ayrı bir paragraf halinde yapılmalıdır. Metin şekli Gotham Narrow Book yazı tipinde, 12 punto büyüklüğünde, her iki yana hizalanmış, tek satır aralığında olmalıdır. Soldan 1.25 cm girintide olmalıdır. Boşluklar üstten 0 nk, alttan 10 nk olmalıdır.

11. Kaynakça kısmında eserler Gotham Narrow Book yazı tipinde, 12 punto büyüklüğünde, her iki yana hizalanmış, tek satır aralığında olmalıdır. Her eser ilk satır soldan 1.25 cm girintiden başlamalı –eğer varsa-her eser için ikinci satırda girinti olmamalıdır.

12. Kaynakça kısmında eserler İSNAD Atıf Sistemi’nde gösterilmelidir.

13. Kaynakça kısmı makalenin hemen bitiminden değil; bir sonraki sayfadan başlamalıdır.

14. Alıntılar ve ek bilgiler dipnot stilinde, İSNAD Atıf Sistemi’ne uygun şekilde yapılmalıdır. İSNAD Atıf Sistemi'ne buradan ulaşabilirsiniz.

15. Dipnotlar Gotham Narrow Book yazı tipinde, 10 punto büyüklüğünde, her iki yana hizalanmış, tek satır aralığında olmalıdır. Boşluklar üstten ve alttan 4 nk olmalıdır. Her dipnot başında numaralar üstsimge şeklinde olmalıdır.

16. Eğer makale başlığı için sayfa sonunda açıklama yapılacaksa yıldız (*) üst simgesiyle yapılmalıdır.

17. Eğer tablo veya şekil kullanılmışsa, açıklamaları tablo ve/ya şekil sonunda, Gotham Narrow Book yazı tipinde, 10 punto büyüklüğünde, ortaya hizalanmış ve tek satır aralığında olmalıdır. Boşluklar üstten 0 nk, alttan 6 nk olmalıdır. Açıklama öncesinde Şekil-1.Tablo-1. şeklinde olmalı; açıklama kısmı kalın yazı tipinde olmamalıdır.

18. Öz, makalenin ilk sayfasında yazar isminin hemen altında olmalıdır. Öz kısmı en az 150, en fazla 250 kelime olmalıdır. Anahtar kelimeler en az 4, en fazla 6 adet olmalıdır.

19. Abstract, Öz bölümünden sonra olmalıdır. Makale başlığının İngilizcesi, Abstract’ın hemen altında olmalıdır.

20. Abstract metni Gotham Narrow Book yazı tipinde, 12 punto büyüklüğünde, her iki yana hizalanmış, paragraf başları soldan 1.25 cm girintide, 1.15 satır aralığında olmalıdır. Boşluklar, paragraf üstünde 0 nk, paragraf sonunda 10 nk olmalıdır.

21. Abstract en az 150, en fazla 250 kelime olmalıdır. Anahtar kelimeler en az 4, en fazla 6 adet olmalıdır.

22. Üst ve Alt Bilgi kısımlarına herhangi bir giriş yapılmamalıdır.

23. Sayfa numaraları editörler tarafından verileceğinden, yazarın sayfa numaralandırması yapmasına gerek yoktur.

24. Makale 15000 kelime sınırını aşmamalıdır.

Din ve Felsefe Araştırmaları dergisi, yayın etiği kapsamında tüm paydaşların aşağıda açıklanan etik sorumlulukları taşımasını beklemektedir.

Aşağıda yer alan etik görev ve sorumluluklar, açık erişim olarak Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan rehberler ve politikalar dikkate alınarak hazırlanmıştır.

Hakemli dergide bir makalenin yayımlanması uyumlu ve saygı duyulan bilgi ağının gelişmesinde gerekli bir temel yapı taşıdır. Bu, yazarların ve onları destekleyen enstitülerinin çalışmalarının kalitesinin doğrudan yansımasıdır. Hakemli makaleler bilimsel metotları destekler ve şekillendirir. Bu yüzden beklenen etik davranışların standartlarında anlaşmaya varmak yayımlama ile ilgili tüm taraflar, yazar, dergi editörü, hakem ve yayımcı kuruluşlar için önemlidir:

1. Yazarlık
• Kaynakça listesi eksiksiz olmalıdır.
• İntihal ve sahte veriye yer verilmemelidir.
• Aynı araştırmanın birden fazla dergide yayımlanmasına teşebbüs edilmemeli, bilim araştırma ve yayın etiğine uymalıdır.

Bilim araştırma ve yayın etiğine aykırı eylemler şunlardır:
I) İntihal: Başkalarının fikirlerini, metotlarını, verilerini, uygulamalarını, yazılarını, şekillerini veya eserlerini sahiplerine bilimsel kurallara uygun biçimde atıf yapmadan kısmen veya tamamen kendi eseriymiş gibi sunmak;

II) Sahtecilik: Araştırmaya dayanmayan veriler üretmek, sunulan veya yayınlanan eseri gerçek olmayan verilere dayandırarak düzenlemek veya değiştirmek, bunları rapor etmek veya yayımlamak, yapılmamış bir araştırmayı yapılmış gibi göstermek;

III) Çarpıtma: Araştırma kayıtları ve elde edilen verileri tahrif etmek, araştırmada kullanılmayan yöntem, cihaz ve materyalleri kullanılmış gibi göstermek, araştırma hipotezine uygun olmayan verileri değerlendirmeye almamak, ilgili teori veya varsayımlara uydurmak için veriler ve/veya sonuçlarla oynamak, destek alınan kişi ve kuruluşların çıkarları doğrultusunda araştırma sonuçlarını tahrif etmek veya şekillendirmek;

IV) Tekrar Yayım: Bir araştırmanın aynı sonuçlarını içeren birden fazla eseri doçentlik sınavı değerlendirmelerinde ve akademik terfilerde ayrı eserler olarak sunmak;

V) Dilimleme: Bir araştırmanın sonuçlarını araştırmanın bütünlüğünü bozacak şekilde, uygun olmayan biçimde parçalara ayırarak ve birbirine atıf yapmadan çok sayıda yayın yaparak doçentlik sınavı değerlendirmelerinde ve akademik terfilerde ayrı eserler olarak sunmak;

VI) Haksız Yazarlık: Aktif katkısı olmayan kişileri yazarlar arasına dâhil etmek, aktif katkısı olan kişileri yazarlar arasına dâhil etmemek, yazar sıralamasını gerekçesiz ve uygun olmayan bir biçimde değiştirmek, aktif katkısı olanların isimlerini yayım sırasında veya sonraki baskılarda eserden çıkarmak, aktif katkısı olmadığı halde nüfuzunu kullanarak ismini yazarlar arasına dâhil ettirmek;

VII) Diğer etik ihlali türleri: Destek alınarak yürütülen araştırmaların yayınlarında destek veren kişi, kurum veya kuruluşlar ile onların araştırmadaki katkılarını açık bir biçimde belirtmemek, insan ve hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda etik kurallara uymamak, yayınlarında hasta haklarına saygı göstermemek, hakem olarak incelemek üzere görevlendirildiği bir eserde yer alan bilgileri yayınlanmadan önce başkalarıyla paylaşmak, bilimsel araştırma için sağlanan veya ayrılan kaynakları, mekânları, imkânları ve cihazları amaç dışı kullanmak, tamamen dayanaksız, yersiz ve kasıtlı etik ihlali suçlamasında bulunmak (YÖK Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi, Madde 8).

2. Yazarın Sorumlulukları
• Tüm yazarlar önemli oranda araştırmaya katkıda bulunmalıdır.
• Makaledeki tüm verilerin gerçek ve özgün olduğu beyanı gerekir.
• Tüm yazarlar geri çekmeyi ve hataların düzeltilmesini sağlamak zorundadır.

3. Hakemlerin Sorumlulukları
• Değerlendirmeler tarafsız olmalıdır.
• Hakemler araştırmayla, yazarlarla ve/veya araştırma fon sağlayıcılar ile çıkar çatışması içerisinde olmamalıdır.
• Hakemler ilgili yayımlanmış ancak atıfta bulunulmamış eserleri belirtmelidirler.
• Kontrol edilmiş makaleler gizli tutulmalıdır.

4. Editöryal Sorumluluklar
• Editörler bir makaleyi kabul etmek ya da reddetmek için tüm sorumluluğa ve yetkiye sahiptir.
• Editörler kabul ettiği ya da reddettiği makaleler ile ilgili çıkar çatışması içerisinde olmamalıdır.
• Sadece alana katkı sağlayacak makaleler kabul edilmelidir.
• Hatalar bulunduğu zaman düzeltmenin yayımlanmasını ya da geri çekilmesini desteklemelidir.
• Hakemlerin ismini saklı tutmalıdır ve intihal/sahte veriye engel olmalıdır.
• Hakemlik süreci bilimsel yayımlamanın başarısının merkezinde bulunmaktadır. Hakemlik sürecinin korunması ve iyileştirilmesi taahhüdümüzün bir parçasıdır ve Din ve Felsefe Araştırmaları'nın bilim camiasına yayıncılık etiği ile ilgili her durumda özellikle şüpheli, yinelenen yayınlar olması durumunda ya da intihal durumlarında yardım etme zorunluluğu vardır.

Din ve Felsefe Araştırmaları dergisinde yayınlanan bir makalede önemli bir hata ya da yanlışlık fark edildiğinde ya da editoryal içerik ile ilgili herhangi bir şikayet (intihal, yinelenen makaleler vb.) olduğu zaman dfa@dfd.org.tr adresine email atarak bizimle iletişime geçilmesini rica ediyoruz.

5. İntihali Kontrolü
Din ve Felsefe Araştırmaları dergisine yayınlanmak üzere gönderilen makaleler, ez iki hakem tarafından çift taraflı kör hakemlik değerlendirmesine tabi tutulur. 

• Din ve Felsefe Araştırmaları açık erişimli bir dergidir, dergi için herhangi bir ücret talep edilmez.
• Yayımlanan metinleri için yazara ücret ödenmez.
• Editör kuruluna ve hakemlere herhangi bir ücret ödenmez.
• Çevirilerin tüm mali ve hukuki telif hakkı işlemleri çevirmen tarafından yapılır.
• Telif hakkı bedeli ve diğer türlü hiçbir ücret için çeviri sahibine mali destek sağlanmaz.
• Yazar, çeviriyi dergiye gönderdiği tarihten itibaren tüm mali, hukuki ve ilmi sorumluluğu kabul etmiş sayılmaktadır.

Din ve Felsefe Araştırmaları Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. Creative Commons Lisansı